CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Khamis, 28 Mac 2013

~JOM NIKOH...~

Bismillahirrohmanirrohim

Alhamdulillah minggu ke-4 da praktikal…Alhamdulillah banyak benda belajar =)
Makin mencintai komputer insyaAllah…nak bincang sedikit la, situasi sekarang ni, kalau kita bukak facebook banyak benornye pasal cinta…cinta selepas kahwin..Alhamdulillah pencerahan tentang kebaikan bercinta selepas kahwin.dan automatically akan influence others untuk melakukan ‘perkara’ itu. Jujurnya, this is a gud thing where it can change our mind to do dat ‘kebaikan’. But for me the problem is, we as a reader will only focus that ‘issue’ and forget other ‘issue’ that is more important in our life. For example kita terlalu focus kepada ‘perkara kahwin-kahwin ni’ contohnya siapakah bakal imamku..siapakah makmumku..dan terlupa perjanjian kita dengan Allah masa kita dalam kandungan lagi.Allah da habaq mai kita rezeki kita, ajal kita dan jodoh kita jugak.so dun worry na...Allah always tepati  janjiNya, kita je yang kadang-kadang tidak menepati  janji yang kita perkatakan.Dan Allah da bagitahu kita kan:

“…perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik…” (Surah An-Nur:26)

Jadi buat apa nya risaw?sekiranya kita risaw ce cek balik hati kita, mana Allah di hati kita..muhasabah bersama..diri ini pun sesekali tertanya-tanya siapakah yang bakal jadi ‘superhero’ dalam hidup ni..adakah dia yang naik kuda putih my prince charming?(influence by fairytale) boleh untuk kita berfikir tetapi kalau boleh kurangkan untuk ‘terlalu berfikir’..kata lainnya tak payah layan sangat hati dan fikiran kita..bukan apa bila kita fikir siapa?bila?kenapa bukan dia?kenapa dia?perkara itu akan melemahkan hati kita dan keyakinan kita pada Allah itu akan berkurang.siyesly, permainan ‘hati’ adalah permainan yang sangat bahaya.wa cakap sama lu!sangat bahaya!better jaga hati baik-baik.betullah dalam kata-kata Rasulullah s.a.w:

“…Ketahuilah! Bahawa di dalam badan ada seketul daging apabila ia baik baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak rosaklah seluruhnya. Ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati…” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

                Bukan mudah untuk menjaga hati,memang payah tetapi ingat kita ada Allah.hati kita ini milik Allah.maka mohonlah pada Pemilik hati kita moga Dia jaga molek hati kita.sekiranya hati kita diuji dengan kesakitan,maka Kau sembuhkanlah..mohonlah pada Dia untuk segala-galanya sebab pada Dia kita meminta segala sesuatu (Al-ikhlas :2) Sedikit perkongsian, hati ini pernah diuji sampai hati ini sakit sangat..rasa kalau cek kat hospital..mungkin mesin nyawa tu akan bunyi tut….tut…(panjang punya) tahap kritikal..nyawa-nyawa ikan da rasenyer..Alhamdulillah Allah telah menyedarkan diriku bahawa hati ni da tahap kritikal dan perlu diubati..dan masih lagi dalam proses meng’heal’ kan hati ni.doakan ya!

Berbalik pada perkara yang di’highight’ kan kat atas..tak perlu la kita fikir siapa ke bila ke bakal pelengkap kita..yang penting usaha dan keyakinan kita padaNya..lazimilah diri kita dengan istikharah..dan jugak amalan2 yang lain yang dapat menambahkan cinta kita padaNya..malah boleh buat ‘bekal’ di alam barzakh nanti..dan tanamkan di hati untuk bertemu denganNya dalam keadaan yang TERBAIK!!! Ameen Ya Robb..
               
~jadikan kami anak yang solehah, isteri yang solehah dan ibu yang solehah yang akan melahirkan mujahid dan mujahidah dalam menegakkan agamaMu~


               

2 ulasan:

salzzack berkata...

terima kasih atas perkongsian... saya betul2 xtau nk ckp ape... doakan la saya dpat lupakan dia... :(

amirahsabary berkata...

salam. k.tiqah....mira ske bace post ni...serius...bnyk pengajaran...terima ksih p'kongsian...